Pasta de ardei iute (Harissa)

 

Este un condiment preparat din ardei iuti, numit harissa, folosit in bucataria marocana si tunisiana. Daca adaugati putin rozmarin la reteta mea obtineti varianta din Maroc, daca mai adaugati cateva frunze de menta veti obtine varianta din Tunisia, iar daca adaugati putina scortisoara obtineti varianta de pasta folosita in Iordania.

Pasta este foarte iute, dar puteti adauga 1-2 ardei copti sau pasta de rosii pentru a-i potoli iutimea.

Alte utilizari:

  • simpla sau in combinatie cu iaurt obtineti o buna marinata pentru carne
  • daca o combinati cu ardei copti o puteti servi ca si sos la carnea pregatita pe gratar
  • cei care prefera mancarea picanta o pot adauga in tocanite sau sosuri

Ingrediente pentru Pasta de ardei iute

15 ardei iuti uscati
3-4 catei usturoi
1 lingurita seminte chimion (cumin)
1 lingura boabe coriandru
1/2 lingurita sare
5-6 linguri ulei masline

Portii: 3-4 linguri de pasta

Pasta de ardei iute - Preparare

  1. Se curata ardeii iuti de seminte si cotoare. Folositi pentru aceasta operatie manusi, altfel ardeii va vor arde pielea.
  2. Se pun ardeii curatati in apa fierbinte pentru 30 minute -1 ora, sa se inmoaie.
  3. Se striveste usturoiul cu un pic de sare pana devine pasta.
  4. Coriandrul si chimenul se prajeste intr-o tigaie (fara adaos de grasime) pana simtiti ca incep sa miroasa. Scuturati tigaia din cand in cand sa nu se arda condimentele. Macinati apoi condimentele in masina de cafea.
  5. Puneti intr-un blender mic (eu am folosit tot masina de cafea, nu am blender care sa poata procesa asa cantitate mica) aromele prajite (ale mele erau deja acolo), usturoiul strivit, ardeii scursi de apa si uscati cu servetele si restul de sare. Mixati bine pana devine pasta.
  6. Puneti pasta intr-un bol si adaugati incet uleiul, ca la maioneza, amestecand pana obtineti o pasta fina. Puneti pasta obtinuta intr-un borcanel si pastrati la frigider.

 


 

Sos de avocado

 

Ingrediente pentru Sos de avocado:

  • 2 avocado
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingura ceapa tocata
  • 1/2 catel usturoi
  • 1/2 ardei iute
  • 150 ml iaurt
  • 4 fire patrunjel
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare

Sos de avocado - Preparare

  1. Se pun toate ingredientele in blender. Se mixeaza pana devine totul o pasta omogena.
  2. Se pastreaza in frigider.

 


 

Sos Pri-Pri

 

Ingrediente pentru Sos piri-piri:

  • 3 ardei iuti rosii
  • 1 lingura rasa pasta de ardei (sau 1/3 ardei gras rosu)
  • 1 lingurita ghimbir data pe razatoarea mica
  • 1 lingurita sare
  • 1 ligurita boia dulce
  • 1/2 lingurita usturoi granulat (sau 2 catei usturoi)
  • 1/4 lingurita chimion (cumin) sau 1 lingurita oregano uscat
  • 100 ml ulei
  • 50 ml suc de lamaie (sucul de la 1 lamaie)
  • 1/2 lingura otet alb
  • 2 linguri wiskey

Sos piri-piri – Preparare:

  1. Se curata ardeii iuti de samburi. Daca doriti sosul mai picant puteti lasa cativa atasati de nervuri.
    * ardeii iuti folositi de mine sunt mediu-iuti, daca doriti sosul extra-picant puteti adauga si un ardei iute uscat, din cel mic si foarte foarte iute.
  2. Se pun toate ingredintele in blender si se mixeaza bine, pana obtineti o pasta.
  3. Se pastreaza intr-o sticla.

 


 

Pasta de ghimbir si usturoi

 

Ingrediente pentru Pasta de ghimbir si usturoi:

  • 300 gr ghimbir radacina
  • 300 gr usturoi
  • 1 lingura ulei
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita otet

Pasta de ghimbir si usturoi - Preparare

  1. Se curata ghimbirul de cioturile noduroase si coaja care arata zbarcita sau uscata. Daca doriti il puteti curata de coaja de tot.
  2. Se curata usturoiul: se ia fiecare catel; se pune lama cutitului pe el si cu podul palmei loviti zdravan; in acest fel, coaja catelului de usturoi se va desface singura si va fi foarte usor de curatat. (vezi poza 1)
  3. Se pune ghimbirul si usturoiul impreuna cu 50 ml apa in robotul de bucatarie si se mixeaza bine timp de 5 minute (se poate folosi si blenderul vertical). Daca folositi robotul clasic, din cand in cand opriti mixarea si cu o lingura impingeti spre centru tot ce se lipeste de peretii bolului. La final trebuie sa rezulte o pasta cat mai fina.
  4. Pastrare:
    - daca doriti sa pastrati pasta in frigider trebuie sa adaugati si restul ingredientelor (otet, ulei, sare) pentru a preveni oxidarea; se pune pasta intr-un borcan/pahar si deasupra se aseaza folie de plastic astfel incat folia sa vina in contact cu pasta in toata zona de deasupra; in acest fel rezista la frigider si 1 luna.
    - daca doriti sa o pastrati timp mai indelungat NU mai adaugati uleiul, otetul si sarea; portionati pasta in pahare de unica folosinta, acoperiti bine cu folie de plastic si pastrati la congelator.

 


 

Sos Remoulade

 

Ingrediente

  • 2 lingurite mustar
  • sare, piper
  • 1 lingurinta otet
  • ulei dupa gust
  • patrunjel si marar tocate
  • 1 ou

Mod de preparare

Intr-un castron, se amesteca mustarul cu sare, piper si se freaca bine cu lingura. Se adauga apoi cu picatura otetul si uleiul, amestecand mereu pana se face un sos dens. Se adauga verdeata tocata (o lingurita) si un galbenus rascopt si zdrobit cu dosul lingurii de lemn amestecandu-se din nou.

 


 

Sos Chimichurri

 

Ingrediente pentru Sos de legume argentinian (Chimichurri) (specific Argentinian)

  • 1 ceapa mica
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 rosie
  • 2 catei usturoi
  • 8 fire patrunjel
  • 2 foi dafin
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1 lingurita piper
  • 1/2 lingurita sare
  • fulgi de chili dupa gust (se poate omite)
  • sucul de la 1/2 lamaie
  • 120 ml ulei (de masline daca e posibil)
  • 80 ml apa calduta

Sos de legume argentinian (Chimichurri) - Preparare

Tocam foarte marunt ceapa, ardeiul, usturoiul si patrunjelul.
* le puteti toca in robotel

Rosia o tinem 30 secunde in apa fierbinte si o decojim. O taiem in doua si indepartam partea cu samburi. Tocam marunt pulpa.
* toate legumele pot fi pasate si in blender pentru a obtine o pasta, dar eu personal am preferat varianta cu legumele tocate de mana si in plus are si un aspect mai frumos

Punem toate legumele intr-un borcan.

In masina de cafea macinam restul condimentelor (pana la sucul de lamaie). Le adaugam peste legume in borcan si adaugam si apa calduta. Punem capacul la borcan si scuturam bine. Lasam la temperatura camerei pentru 30 minute.

Adaugam apoi in borcan sucul de lamaie si uleiul si scuturam iar de cateva ori pana se omogenizeaza sosul.

Punem la frigider minim 1 zi, dar de preferat pentru 2-3 zile deoarece aromele se amesteca mai bine. In acest interval, de cate ori deschideti frigiderul si va amintiti de sos scuturati borcanul.

Serviti la temperatura camerei. Se poate consuma in decurs de 1 saptamana.

 


 

Sos picant de ardei

 

Ingrediente

  • 3 kg roşii
  • 1 kg ardei capia roșu și verde
  • 7 cepe
  • 7 ardei iute
  • 5 căței de usturoi
  • frunze de ţelină
  • cuişoare
  • sare
  • piper
  • 300 ml ulei

Mod de preparare

Spală roșiile coapte și trece-le prin separator. Pune sucul la fiert într-o oală cu fund gros. Când începe să fiarbă, spumează și redu flacăra, amestecând mereu. Lasă până scade un sfert din compoziţie. Spală și coace ardeii capia, pune-i cu sare într-un vas acoperit și lasă-i să se răcorească. Apoi curăţă-i de coajă și cotoare, taie-i felii. Între timp, călește în ulei ceapa tocată și usturoiul. Adaugă ardeii și ceapa în sucul de roșii, ardeii iuţi tocaţi, 4-5 cuișoare, câteva boabe de piper, sare și mai lasă să fiarbă 15 minute. Pune totul în borcane de 400 g, închide ermetic și sterilizează o jumătate de oră.

 


 

Sos de rosii, ceapa si busuioc

 

Ingrediente

  • 4 rosii mari sau 1 cutie de rosii decojite si taiate
  • 2 cepe mici
  • 3 lingurite zahar
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 ardei capia sau verde
  • 2 lingurite busuioc uscat
  • 250 ml apa fiarta
  • sare, piper

Mod de preparare

Curatati ceapa si taiati-o cubulete mici. Puneti-o la calit intr-o tigaie incinsa cu putin ulei, impreuna cu zaharul. Amestecati pana devine aurie.

Turnati continutul cutiei de rosii sau rosiile decojite si taiate cubulete. Adaugati apa fiarta. Lasati sa fiarba 30 de minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda de fund.

Puneti ardeiul curatat si taiat foarte mic si fierbeti inca 10 minute.

Adaugati usturoiul curatat si taiat fin si amestecati. Puneti apoi busuiocul si potriviti de sare si piper. Lasati sa fiarba inca 5 minute apoi luati de pe foc si adaugati peste pastele deja fierte. Decorati cu frunzulite de busuioc proaspat.

 


 

Sos de avocado si branza de capra

 

Ingrediente

2 avocado, sfaramate
100 g branza de capra moale, maruntita
1 catel de usturoi
zeama unei lamai
sare si piper

Mod de preparare

Combinati toate ingredientele si condimentati dupa gust.

 


 

Ketchup de ardei gras si ardei iute

 

Ingrediente

  • 4 ardei grasi rosii, feliati si desamantati
  • 350ml otet de vin rosu
  • 2 cepe, curatate si taiate
  • 2 mere, desamantate, decojite si taiate
  • 2 ardei iuti, desamantati si taiati
  • 1 frunza de dafin 
  • 1 praf de cimbru
  • 8 linguri de zahar tos
  • sare si piper proaspat macinat
  • sticle sterilizate cu sistem de sigilare

Mod de preparare

1. Puneti ardeii grasi pe un gratar, cu coaja in sus, si gatiti-i pana cand aceasta se increteste. Luati-i de pe gratar si puneti-i frigider, intr-o punga, pentru racire. Va fi mai usoara decojirea lor. Indepartati coaja si taiati pulpa ardeiului.

2. Puneti pulpa ardeiului intr-o cratita mai mare impreuna cu otetul, ceapa, merele, ardeii iuti (puteti adauga si seminte de ardei iute daca va place gustul mai picant de ketchup), frunza de dafin si cimbrul. Turnati 600ml de apa in cratita. Dati la foc moderat si fierbeti. Reduceti focul si fierbeti pentru 30-40 de minute pana cand legumele s-au inmuiat.

3. Indepartati frunza de dafin si cimbrul din cratita si pisati legumele sau amestecati-le intr-un blender. Presati amestecul prin sita si indepartati pulpa.

4. Puneti piureul format intr-o cratita curata si adaugati zaharul tos si condimentele. Fierbeti pentru 45-60 de minute, deasupra unui foc mic pana cand ketchup-ul s-a ingrosat.

5. Luati cratita de pe foc si folositi palnia pentru a turna ketchup-ul in sticle. Lasati-l sa se raceasca inainte de a sigila sticlele. Se poate pastra la loc intunecat si racoros pana la 3 luni. Odata desigilat, pastrati-l in frigider.

 


 

Sos Marinara

 

Sosul poate fi folosit si la paste cu succes. Initial cuvantul marinara vine de la marinar.(sosul marinarului)

Acest sos se foloseste de asemenea si cu branza prajita (cu mozarella sticks, buletele de cascaval, etc)

Este un sos foarte simplu. Aveti nevoie de:

  • 1/4 canita ulei de masline
  • 4 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 conserva de rosii pisate
  • sare si piper
  • 1 lingurita busuioc
  • 1/2 lingurita oregano
  • 1/2 ceapa taiata fin


Se caleste ceapa si usturoiul pana devin transparente, apoi se adauga rosiile zdrobite, sare si piper.

Se fierbe cam 25 d eminute.

Apoi se adauga oregano, si patrunjelul.

 


 

Chutney mango

 

Ingrediente:

  • 1 mango, 350 grame, maruntit
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 1 ceapa rosie mica
  • 1 catel de usturoi
  • 1/2 lingurita fulgi de ardei rosu iute
  • 1 lingura de seminte de mustar
  • 1 lingura seminte de coriandru
  • 1 lingurita piure de ghimbir
  • 4 linguri zahar brun
  • 3 linguri de otet de vin alb
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura ulei de orez

Preparare:

Intr-un vas non-metalic am asezat bucatelele de mango iar peste am turnat sucul de lamaie. 
Am dat deoparte.Intr-un vas pentru sos am calit bine ceapa, circa 2 minute, la un foc mediu. Apoi am adaugat usturoiul pisat, semintele de mustar si coriandru. Am amestecat bine o data si am adaugat si restul ingredientelor. Am redus focul si am lasat sa fiarba sosul cam 15 minute, cat sa se ingroase si sa se lege nitel.
Sosul gata facut, l-am luat de pe foc si l-am lasat sa se raceasca bine. Mai apoi, l-am turnat intr-un borcan. Borcanul inchis bine l-am pus la rece, in frigider. 
Chutney-ul astfel gatit se serveste dupa 3 zile de la preparare cu preparate de carne tandoori sau kebab-uri.

Bon appétit!